Min første million: Tre ting, jeg har lært af min video om Vedat

Min video om projektlederen Vedat Kayali, der istandsætter brugt elektronik og forærer det væk, har rundet en million visninger. Hvad er det, der gør videoen til en organisk succes?

Malte Jørstad
4 min readDec 21, 2020
Vedat Kayali med en af de brugte mobiler, han istandsætter og forærer væk. Foto: Malte Jørstad/TV 2 Lorry

Vedat Kayali har fået brugerne på TV 2 Lorrys facebookside til tasterne.

I midten af december, efter tre uger på Facebook, rundede videoen over 1 million visninger, +760.000 sete minutter, +47.000 reaktioner og +3.500 kommentarer.

Derudover er den blevet delt 3.700 gange, tallene stiger stadig, og det hele er sket organisk.

Hvad kan man lære af de videoer, der præsterer atypisk godt?

Vi laver mange velproducerede videoer på TV 2 Lorrys SoMe-redaktion, hvor det typiske antal visninger svinger mellem alt fra 50.000–400.000.

Det ville ikke gøre noget, hvis millionklassen var reglen frem for undtagelsen.

Med stadig sværere kår for den organiske rækkevidde og udsigt til, at Facebook i 2021 kommer til at blande sig yderligere i nyhedsmediers eksponering på platformen, er det på sin plads at se nærmere på, hvad man kan lære af en video som den om Vedat.

1. Vedat er ikke bare dele-venlig: Han gør det nemt at handle

Vedats gode humør og sympatiske sag gør det nemt at reagere på videoen. Men likes får dig ikke hele vejen. Der skal kommentarer til.

Det hjælper, at mange brugere ønsker information om, hvordan de selv kan engagere sig ved at donere deres brugte elektronik. Hans sag opmuntrer til at handle — og gør det oven i købet nemt — hvilket resulterer i kommentarer som disse:

Det afføder kommentarer fra andre brugere, der gerne vil hjælpe, hvilket afføder nye svar og til tider de “meningsfulde samtaler”, som Facebook er så begejstret for.

Take aways:

  • Giver det mening at tilbageholde en smule information, så dine brugere har en grund til at henvende sig for at få mere at vide?
  • Led efter historier, der ikke kun er feel-good, men som giver brugerne en oplagt mulighed for at gøre noget selv.

2. Det betaler sig at blande sig

Og nu vi snakker om kommentarer …

Jeg gør det til en vane at aflægge visit i kommentarfeltet kort efter offentliggørelse. Her forsøger jeg at puste til debatten med interesserede spørgsmål, der giver de kommenterende brugere lejlighed til at uddybe og svare tilbage. Om den slags siger Facebook selv:

Joining the conversation in the comments section of your own posts can delight your audience and maximize your reach. Longer comments, like sharing your own perspective on the discussion or answering questions, can spark even more engagement with your content — Facebook (2020)

Eksempler:

“Dengang jeg var barn …”-kommentaren fra en bruger afføder debat, som det kan betale sig at blande sig i. Hver kommentar er endnu en anledning til en ny interaktion — om det er en reaktion eller kommentar.

Her et eksempel fra en anden video om et pindsvinehospital, hvor en bruger tydeligt sætter pris på at blive spurgt ind til sin viden om pleje af pindsvin:

Take aways:

  • Det tager en helvedes tid, men det kan godt betale sig for dig og din organiske rækkevidde at deltage aktivt i kommentarsporet og puste til debatten.
  • Udover at blive belønnet med interaktioner, giver det dig mulighed for at etablere en dybere forbindelse til dine brugere, som kan være medvirkende til, at de opsøger dit indhold på et senere tidspunkt.

3. Kendisfaktoren?

Den sidste faktor, jeg vil fremhæve, er, at Vedat allerede før videoen var lidt af en kendis.

I hvert fald hvis man spørger den del af befolkningen, der valgte at underholde sig med programmet “Besat af Bad Boys”.

Der er ikke noget nyt i, at kendte, idoler, meningsdannere og lignende kan fange folks opmærksomhed og få dem til at spidse øre — og blande sig.

Det ses i kommentarsporet, at flere brugere genkender Vedat fra tiden som tv-bad boy:

Take aways:

  • Kan du involvere en person, der allerede har en platform, når du går i gang med din næste produktion?
  • Tag udgangspunkt i emnet og find dernæst ud af hvem, der ville være en god samarbejdspartner.

Jeg håber, du kan bruge de tre råd i dit eget arbejde med videoer til Facebook. Hvis du har lyst til at dele dine egne erfaringer, så tøv ikke med at tage fat på mig.

LinkedIn / Facebook

--

--

Malte Jørstad

Journalist og brugerdata-specialist, ekstern lektor og journalistisk fellow ved Center for Journalistik, Syddansk Universitet.